MAKARONY GNIAZDA

Czy wiesz, że nasz makaron gniazda jest wałkowany?

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że każdy etap produkcji wpływa na smak i sprężystość makaronu, dlatego ciasto na makaron gniazda wałkujemy i tniemy na szerokość 6 mm. To nie wszystko!  Dodatkowo, aby uzyskać jednolitą strukturę i matowy, kremowy kolor tworzymy gniazdka makaronowe zgodnie z włoską metodą „lento lavorazione”. Jest to tradycyjna włoska technika powolnego wytwarzania w niskiej temperaturze, w wyniku której otrzymujemy smaczny makaron z szorstką, porowatą powierzchnią. Jesteśmy wierni tradycyjnym metodom, ponieważ dzięki nim uzyskaliśmy gniazdka makaronowe, które smakiem i aromatem nawiązują do domowych włoskich makaronów. Żadna włoska potrawa nie może się obejść bez tego makaronu. Raz spróbujesz, a będziesz do nich wracać i polecać znajomym.

Aktywne filtry

Makarony gniazdka to włoski smak i prosty skład

Czy pamiętasz, jakie składniki do ciasta na makaron dodawała babcia? Domowe makaronowe gniazdka zawierały prosty skład, który bazował na mące, wodzie i jajkach. Podobne składniki wykorzystujemy do tworzenia naszych gniazdek. Włoski makaron powstaje z połączenia pszenicy durum, wody oraz czterech jaj. Tylko tyle składników jest potrzebnych do stworzenia pysznego makaronu, który smakiem przywodzi na myśl aromatyczną kuchnię włoską lub domowy makaron u babci.

Dlaczego warto wybrać gniazdka makaronowe produkowane przez nas?

Jesteśmy jednym z nielicznych producentów makaronów płaskich na świecie. Znajdujemy się w gronie 5% ogólnoświatowej produkcji makaronu wytwarzanego włoską metodą „lento lavorazione”. Bazujemy na tradycyjnej recepturze, która została opracowana w naszej rodzinie i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przykładamy wagę do każdego etapu produkcji. W przeciwieństwie do wielu konkurencyjnych marek wytwarzane przez nas ciasto makaronowe na gniazdka jest wałkowane, a następnie cięte na paski o szerokości 6 mm. Wszystkie te czynniki sprawiają, że makaron jest delikatny w smaku, rozpływa się w ustach i wzbogaca wiele dań.

Makaronowe gniazda, jedz, jak lubisz!

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a masz w szafce makaronowe gniazdka, to w łatwy i szybki sposób przygotujesz sycący posiłek. Wystarczy gniazdka makaronowe wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli i gotować pod przykryciem kilka minut. Tak, ugotowany makaron podaj z domowym sosem pomidorowym i bazylią. Smakosze mięsnych potraw mogą dodać do sosu mięso mielone i posypać danie startą mozzarellą. Jedna porcja może być niewystarczająca, dlatego przygotuj się na dokładkę. Makaronowe gniazdka możesz ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i zapiec w nagrzanym piekarniku z dodatkiem pokrojonej i podsmażonej wcześniej na patelni papryki, posiekanej cebuli i przeciśniętego czosnku. Danie warto wzbogacić kilkoma łyżkami sosu pomidorowego i odrobiną startego sera. Tak przygotowany makaron podaj z klopsikami. Oczywiście, nie można zapomnieć o tym, że nasz makaron idealnie nadaje się jako dodatek do zup. Dzięki swej konsystencji z łatwością wchłania smaki i aromaty innych składników, tworząc smaczne uzupełnienie zup.

Oprócz makaronu gniazdek znajdziesz u nas także:

Zapraszamy do zakupu makarony, który zostanie w Twojej kuchni na zawsze - producent makaronów Kopcza.

Do góry